Er alle inviteret med til festen?

- om forskellige syn på frelse i folkekirken


Hvad betyder frelse egentlig? Hvad skal man frelses fra og hvem bliver frelst?

Kristendommen er fyldt med centrale begreber, som kan forstås og udleves meget forskelligt - begrebet frelse er ét af dem. Det kan let blive abstrakt og måske forekomme uforståeligt, irrelevant og endda kedeligt.  

For at imødegå dette, har du og dine elever med dette tilbud mulighed for at besøge en lokal kirke, hvor skoletjenesten har arrangeret et møde med to præster, der fra en indefra synsvinkel vil fortælle om deres syn på frelsen og begrebets relevans i dag. 

Der vil blive undersøgt spørgsmål som: Hvad ligger der egentlig i ordet frelse, hvad skal man frelses fra og hvem bliver frelst? Giver begrebet frelse og forestillinger om paradis og helvede overhovedet mening i dag? Er frelsen noget, man kan gøre sig fortjent til? Er dåben en adgangsbillet til frelsen eller er alle inviteret med til festen?  

Hvordan kan svarene på spørgsmål som disse lyde i nutidens folkekirke og er præsterne enige?

Efter et kort oplæg med hver præst får eleverne mulighed for at stille uddybende spørgsmål og der vil undervejs være forskellige elevaktiverende øvelser, der lægger op til refleksion, diskussion og hjælper eleverne til at styrke forståelsen af begrebet og inddrage deres viden fra undervisningen. 

Til projektet hører en hjemmeside, der giver eleverne mulighed for at arbejde komparativt med forståelsen af frelse, paradis og helvede i kristendom og islam i dag, ud fra korte videoklip og tekster. 

Tilmeldte lærere får tilsendt en mail med adgangskode til forløbshjemmesiden og information om kirkebesøget.  

Målgruppe: STX og HF

Fag: Religion

Omfang: 1-2 lektioner/moduler, inklusiv ekskursion

Periode: september 2023 - juni 2024

Tilmeldingsfrist: Løbende tilmelding

Projektet indeholder: 

Ekskursion til en kirke i lokalområdet

Adgang til hjemmeside med videoer og tekster til brug i undervisningen

Forslag til eksamenstekster

TILMELDING ER ALLE INVITERET MED TIL FESTEN?