LYSlevende

- om lysets betydning og symbolik


Lys er forudsætning for liv. Uden lys, intet liv. Men lys kan også forstås i overført betydning. Man kan være oplyst, et lys for hinanden eller se lyset. I projektet LYSLEVENDE undersøger eleverne lysets betydning for livet på jorden og de symbolske betydninger af lys i religioner og populærkultur.

Til forløbet er produceret tre fagfilm med præst Signe Malene Berg, biolog Morten DD Hansen og astrofysiker Anja C. Andersen. De forklarer hver især, hvad lyset betyder indenfor deres fagområde. Skuespiller Thure Lindhardt er vært på alle tre film.

Undervisningen indledes med et besøg i kirken, hvor eleverne via en legende og eksperimenterende tilgang undersøger lyset som både fysisk og religiøst fænomen. I klassen arbejder eleverne i grupper med en række kilder, der beskriver lys i populærkultur, religioner og naturvidenskaben. Kilderne består af tekster, fotos, kunstbilleder og ritualer og er samlet på store arbejdsark i plakatstørrelse. Kildearbejdet munder ud i en lektion, hvor eleverne arbejder med ritualers funktion og opbygning og iscenesætter et fiktivt lystændingsritual.

Forløbet kan afrundes med enten collagearbejde, dramaøvelser eller beskrivelse af et nyt lys-event.

Materialet indeholder: 

• Lærervejledning

• Adgang til hjemmeside

• Plakater til gruppearbejde

• Oplæg til prøven i kristendomskundskab

• Tilbud om besøg i kirken

Illustration: Els Cools

Målgruppe: 7.-9. klasse 

Fag: Kristendomskundskab, dansk

Omfang: 8-10 lektioner 

Periode: Fra september 2025 og resten af skoleåret

Tilmeldingsfrist: Løbende tilmelding 

Levering: Uge 36 eller 47

TILMELDING LYSLEVENDE